„Музиката на Америка”

Събитие 

Кога:
30.03.2011 19:30 ч.
Къде:
Зала България/София - София
Категория:
Kонцерти

Информация

Глен ДИКТЕРОВ, цигулка, САЩ
Концертмайстор на Нюйоркската филхармония
Класик ФМ М-Тел оркестър
Диригент: Григор Паликаров
Л. Бърнстейн: Увертюра „Кандид”
Е. Корнголд: Концерт за цигулка и оркестър, оп. 35
А. Дворжак: Симфония №9 „Из новия свят”


Един от най-добрите цигулари от своята генерация, Глен Диктеров е концертмайстор на Нюйоркската филхармония в продължение на три десетилетия. Роден е в семейство на музиканти. Баща му, Харолд Диктеров е водач на вторите цигулки на филхармонията в Лос Анжелис в продължение на 52 години. Глен Диктеров осъществява своя дебют на сцена на 11-годишна възраст като изпълнява Цигулковия концерт от П. И. Чайковски с филхармонията на Лос Анжелис. Носител е на редица награди от конкурси. Завършва Джулиърд Скуул, като ученик на проф. Иван Галамиан. На 18-годишна възраст (1967) е солист на Нюйоркската филхармония, с която изпълнява отново концерта от Чайковски с диригент Андре Костеланец. От 1980 е концертмайстор на оркестъра, като всяка година свири и като солист. Преди да стане концертмайстор в Ню Йорк е бил концертмайстор на оркестъра на филхармонията на Лос Анжелис. Глен Диктеров е записвал като солист музиката към филмите: „Повратна точка”, „Недосегаемите”, „Аладин” „Красавицата и звярът”, „Интервю с вампир” и много други.

Къде

Зала България/София
Къде:
Зала България/София
Адрес:
ул. Аксаков 1, тел. 02/9877656
Град:
София
Държава:
Държава: bg

Информация

Зала "България" е построена по идея на Чиновническото кооперативно спестовно застрахователно дружество "България" като част от цялостен комплекс през 1937г. Залата е снабдена с облицовка, направена според изискванията за добра акустика и със съдействието на Херцоговия институт за акустически изследвания при Държавното висше техническо училище в Берлин.
Двете зали - камерна и голяма, - са основно средище на музикални изяви: концерти, конкурси, звукозаписи, прегледи, фестивали, лектории на "Филхармоничното общество" и др.

Брой на седящи места – 1200 (партер, два балкона и ложи).

Добавете коментар

Защитен код


Обнови