Прослушване за детския филхармоничен хор на Софийска филхармония

Софийска филхамония създава детски филхармоничен хор и по този повод набира кандидати за прослушване на възраст между 6 и 19 години.

 

Целта на хора е да даде възможност на млади таланти  да се развиват под ръковдството на най-добрите хорови диригенти и да развиват своите музикални способности и хоровото изкуство в България.

 

Изискванията към кандидатите са следните:

1. Да подготвят и изпълнят две песни по свой избор;

2. Желание да пеят и да развиват своитe музикални умения.

 

Прослушването ще се проведе на 13-14 май (събота/неделя) в Зала България от 10:30 – 19:30 часа.  

 

Записването за прослушване става чрез попълване на формуляр от сайта на Софийска филхармония или лично на адрес: 

Софийска филхармония Ул. “Г. Бенковски” №1  

 

Краен срок за записване: 5 май, 2017.

 

 

Авангардната цигуларка и солистка Ива Битова с първи концерт у нас

Радио фестивалът Alarma Punk Jazz на програма „Христо Ботев“ на Българското национално радио и Чешкия център организират удивително събитие в Първо студио на БНР следващия четвъртък -  26 май 2016 г. от 21.00 ч. Това е концерт на чехкинята Ива Битова и със специалното участие на Биляна Вучкова.


Ива Битова е навярно най-добре познатото в световен мащаб име на съвременната чешка авангардна сцена. Тя е това, което е Баланеску за Румъния, Михай Дреш за Унгария, Борис Ковач за Сръбия, или Теодосий Спасов за България.


Битова е родена в Брунтал (Мораво-Силезия)  в музикантско семейство - дъщеря е на ромския унгарски китарист, контрабасист и тромпетист Калман (Коломан) Бито и на певицата Людмила Битова, от които наследява таланта си и на инструменталист, и на вокалист . Едно от най-характерните и магнетични неща в музиката на Битова е органичното единство на пеенето и цигулката, които сякаш са продължение едно на друго.  Има солидното академично образование, актьорската кариера в голямото кино (от "Розови сънища" на Душан Ханак – 1977 г., до наши дни – номинирания за чуждоезичен „Оскар“ за 2004 г. "Желари" на Ондржей Троян  - 2003 г., "Трима братя" на Ян Сверак - 2014 г., и др.).  Концертира по целия свят от Ню Йорк до Япония. Има съвместни проекти с други световни величини от джаза и съвременната авангардна музика – Боби МакФерин, Фред Фрит, Том Кора, Бил Фризел, Марк Рибо, Крис Кътлър, Катерина Борнефелд от The Ex, Джордж Мраз, Лешек Можджер, Михай Дреш.  Записва за световни издателски компании като Nonesuch и ECM, като и на съвременната чешка сцена - заедно с Павел Файт, с Доротея Келерова (дуетите на Барток), с Владимир Вацлавек, с Škampa Quartet (Моравската фолклорна поезия в песни на Яначек), с прогресив-рок групата Dunaj, с Пражката филхармония.


Концертът ще е исторически, тъй като е първи за Ива Битова в България. На финала на соловите си концерти за цигулка и глас Ива Битова често кани друг музикант за финален сешън. На 26 май това ще е нашата огромна гордост в съвременната импровизирана музика – цигуларката Биляна Вучкова. Вучкова живее в Берлин, от където ще долети в София специално за концерта. Там тя участва в уникални колаборации с германски и световни музиканти като Аксел Дьорнер, Матиас Бауер, Крис Ейбрахамс от The Necks, Жак Демиер, Михаел Тике… Актуалният й албум 77 Kids е в трио с Ернесто Родригес и Миша Рабуске и е издаден от португалския лейбъл Creative Sources. През лятото ще излезе неин солов албум за цигулка и глас, защото през последните години и гласът заема все по-важно място в instant-композициите й.
Билети могат да бъдат закупени от мрежата и на касите на Eventim.  В сряда преди големия концерт, Чешкият център ще  представи удивителния филм с участието на Ива Битова „Тайни“ – на 25 май от 18.00 ч. Входът е свободен, а на прожекцията един от зрителите ще спечели двоен билет за концерта в Първо студио на 26 май. Наградите се осигуряват от фестивала „Аларма пънк джаз“.

 

"Балканска треска" с Теодосий Спасов и симфоничния оркестър на БНР

На 11 май 2016 от 20:00 часа ще се проведе грандиозния концерт „Балканска треска“ на световноизвестния с нестандартните си музикални предпочитания диригент Кристиян Ярви.  Той ще събере на сцената в Зала 1 в НДК виртуозния кавалджия Теодосий Спасов, китаристите Влатко Стефановски, Мирослав Тадич и музиканти от Симфоничния оркестър БНР.

 

Единственият по рода си музикален проект на Ярви ще открие тазгодишното издание на “Салон на изкуствата”. За първи път у нас публиката в ще чуе на живо невероятно съчетание от различни стилове музика, изпълнена от под негово диригентството. Световнопризнат като един от най-иновативните диригенти на ХХI век, с над 60 издадени албума, Ярви непрекъснато обогатява своята програма, изпълнявайки често в един концерт, както класическа музика, така и рок и джаз парчета.

След концерт с Горан Брегович, Кристиян Ярви открива колко емоционална е балканската музика. С помощта на майсторите Теодосий Спасов, Влатко Стефановски и Мирослав Тадич създават този музикален проект. Той съчетава в себе си духа на балканските ритми, влиянието на циганската музика и клезмер, на джаза и хип-хопа в съпровод на симфоничен оркестър. Събитието е с особена стойност и заради това, че иноваторът-диригент, покорил най-големите световни сцени, за първи път се изправя пред българска публика.

Билети на цени от 15 лв., 20, 25, 30, 35 и 40 лв. (10 лв. за ученици, студенти и пенсионери) вече са в продажба на касите на Билетен център - НДК. Не пропускайте уникалната възможност да преживеете тази необикновена адаптация на различни музикални стилове във формат, който едва ли до този момент сте чували някога - една незабравима “Балканска треска”.


 

 

Втора дата за концерта на големите Веско Пантелеев-Ешкенази и Людмил Ангелов в „Европейски музикален фестивал“

Втора дата за концерта на любимите български музиканти Веско Пантелеев – Ешкенази (цигулка) и Людмил Ангелов (пиано) е обявена в програмата на „Европейски музикален фестивал“ 2016.

 

Повече от месец преди техния концерт на 26 май в голямата зала „България“, билетите за събитието са напълно изчерпани. По тази причина двамата изпълнители дадоха съгласието си да повторят концерта на 28 май от 11:30 ч. в Камерна зала „България“. Забележителният музикален тандем ще представи новия си проект „В света на аржентинската музика“ с танга на Астор Пиацола, Карлос Гардел и други автори.


„С много настроение, много желание  и много любов подхождаме към подготовката на тази програма“, споделя пианистът Людмил Ангелов. „Винаги когато сме включвали такива пиеси в нашите концерти досега, те са посрещани от публиката с възторг. Именно затова решихме да направим този малко по-различен проект през 20-тия ни юбилеен сезон“, допълва той. „Людмил е моторът в създаването на нашия репертоар“, казва Веско Пантелеев – Ешкенази. „Той проявява интерес към музика, която се изпълнява рядко, и открива прекрасни творби, които да включим в концертите ни“, допълва цигуларят. Програмата „В света на аржентинската музика“ комбинира най-популярните заглавия от творчеството на Пиацола с малко познати негови творби, които се отличават с изключителните си качества. Дуото подготвя транскрипции за цигулка и пиано на пиеси, създадени от аржентинския композитор за танго квартет. Тъй като традицията на тангото първоначално е била предимно вокална, Веско и Людмил ще адаптират за концерта и някои от известните песни в ритъма на танго, които се отличават с прочувствени текстове. Сред авторите се нареждат освен Карлос Гардел – един от големите певци и автори на танго, също Хуан Карлос Кобиан, Анхел Вийолдо и др. Програмата „В света на аржентинската музика“ бе записана за компактдиск, чиято официална премиера ще бъде по време на концертите през май.