Джошуа Бел е голямата звезда на „Европейски музикален фестивал“ 2016.

Прочутият американски цигулар и носител на награда „Грами“ Джошуа Бел е голямата звезда в програмата на „Европейски музикален фестивал“ 2016.

Той ще пристигне в България през май за концерт с Оркестъра на Класик ФМ радио и диригента Максим Ешкенази. Изпълнителят ще свири за българските си почитатели на своя уникален инструмент – цигулката Gibson ex-Huberman, изработена от Антонио Страдивари през 1713 г. Събитието е на 13 май в зала 1 на НДК от 20:00 часа. Билети за концерта могат да бъдат закупени на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“, в билетния център на НДК и на Ticketsbg. „Европейски музикален фестивал“ е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2016-та година, а съорганизатор на събитието е Министерството на културата на Република България. Фестивалът се провежда под патронажа на Румяна Бъчварова, вицепремиер на Р. България и на Йорданка Фандъкова, кмет на София.


Предстоящият концерт ще предложи ново неповторимо преживяване за публиката, която вече познава яркото артистично присъствие и интензивна емоционалност на Джошуа Бел. Прочутият изпълнител е избрал да представи този път един от най-ценните шедьоври в цигулковата музика – Концерт за цигулка и оркестър №1 в сол-минор от Макс Брух, който съчетава вълнуващ романтичен дух и бравурна виртуозност. Творбата се нарежда сред четирите най-велики немски концерта за цигулка, заедно с тези на Бетовен, Брамс и Менделсон. Джошуа Бел ще изпълни също и популярната пиеса Meditation (Размишление) из операта „Таис“ от Жул Масне. В програмата са още 40-та симфония от Моцарт и увертюрата „Сън в лятна нощ“ от Менделсон, които ще представи Оркестърът на Класик ФМ радио под диригентството на Максим Ешкенази.


Джошуа Бел пристига за втори път в България, след като първото му гостуване  у нас през 2013 година в цикъла „Музиката на Америка“ предизвика истински фурор сред ценителите на класическата музика. Тогава билетите за концерта бяха разпродадени цял месец преди събитието и поради огромния интерес, генералната репетиция също бе проведена в присъствие на публика. Веднага след този паметен концерт, започнаха и преговорите за ново гостуване на Бел, но то стана реалност едва сега, заради  интензивния концертен график на артиста. През 2013 г. Джошуа Бел остана очарован от България и българските музиканти. Той успя да създаде прекрасен контакт с Оркестъра на Класик ФМ радио, а след сценичната изява цигуларят се развихри в истински щур купон заедно с българските си колеги. Бел харесал много българската храна и хората тук, като по своя инициатива той е идвал у нас инкогнито, просто за да се наслади на атмосферата на страната, без да бърза за репетиции и концерти. „Един ден Джошуа ми се обади по телефона и ме попита къде се намирам в момента“, разказва Максим Ешкенази. „Казах му, че съм в Лос Анджелис, а той отговори: „А аз съм в България!“. Двамата не са успели да се видят по време на това инцидентно пътуване, но вече се подготвят за концерта в София през май. Приятелите на Джошуа Бел от Оркестъра на Класик ФМ радио също очакват с вълнение новия му гастрол и заедно с организаторите от „Кантус Фирмус“ подготвят специално тържество след концерта.

 

 

Добавете коментар

Защитен код


Обнови