Иван Пенчев и Димо Димов - цикъл Бетовен Сонати за цигулка и пиано

Събитие 

Кога:
03.06.2009 
Къде:
Национален дворец на културата -
Категория:
Kонцерти

Информация

Иван Пенчев (цигулка) и Димо Димов (пиано) 

В програмата:

Бетовен -  Сонати за цигулка и пиано

 

НДК - зала 9

 

 Иван Пенчев (цигулка) завършва Софийското музикално училище и Държавната музикална академия при проф. Йосиф Радионов. Още в ранна възраст има награди от международни и национални конкурси - “Виенявски”, “Коциан”, “Св. Обретенов” и др. Участва в майсторските класове на Макс Ростал, Владимир Спиваков, Светлана Безродная, Бернхард Хартог.  От 1990 г. свири, вкл. и като концермайстор в много младежки международни и български оркестри под диригентството на Кл. Абадо, Л. Маазел, Карл Сент-Клер, Р. Миланов, Н. Маринър, Ем. Табаков и др. Понастоящем е член на Софийска филхармония и примариус на “Quarto Quartet”, с който също вече е лауреат на още няколко конкурса за камерна музика: “250 години Моцарт” 2006,”Конкурс за австрийска музика”2008, конкурс “Големинов” 2008 и др. Бил е и солист на различни оркестри с концерти от Й. С. Бах, Моцарт, Брамс, Чайковски, Бетовен и др.

 

 Димо Димов (пиано) завършва Софийското музикално училище и Държавната музикална академия при професорите Джулия и Константин Ганеви и продължава обучението си като техен специализант. През 1983-84 г. се усъвършенства при проф. Лили Краус в САЩ. През 1970 г. получава Първа награда на националния конкурс “Св. Обретенов”. На Международния конкурс за пианисти – Атина,1979 е удостоен с Първа награда. Журито, публиката и музикалната критика дават най-единодушно признание на артиста като абсолютен победител в този сериозен конкурс, а неговото изпълнение на Бетховен – сравнено с това на Рихтер. Д. Димов изнася с голям успех концерти – солови и с оркестър в Европа, Азия и САЩ. Ръководи майсторски класове в Гърция от 1986 до 1991 г. Негови студенти са лауреати на наши и международни конкурси.  Понастоящем артистът е професор по пиано в ДМА “П. Владигеров”.

Къде

Национален дворец на културата
Къде:
Национален дворец на културата   -   Сайт
Адрес:
Пл. "България" №1

Информация

Националният дворец на културата (НДК) е сграда с няколко зали в центъра на София, която се използва основно за културни прояви. Най-голямата зала („Зала едно“) е с 5000 места. НДК е открит през 1981 г., а негов архитект е Александър Баров. Носещата конструкция е стоманена и е проектирана от екип от ВИАС, ръководен от проф. Милчо Брайнов и инж. Богдан Атанасов.

Сградата е разположена на 123 000 кв. м. площ, разгъната на 8 етажа и 3 подземни нива, включващи 13 зали, 8000 места и възможност за настаняване от 100 до 4000 участника. Сградата „НДК“ посещават около 1 600 000 човека годишно.

Добавете коментар

Защитен код


Обнови