Академичен оркестър Орфей - Юбилеен концерт в чест на проф. ГЕОРГИ ПЕТРОВ

Събитие 

Кога:
10.11.2009 19:00 ч.
Къде:
Зала на филхармонията/Пловдив - Пловдив
Категория:
Kонцерти

Информация

диригент: ДЖИ ПАРК, Корея
ДОНК-СУК КАНГ - цигулка - Корея
ЖЕНИ ЗАХАРИЕВА - пиано - България
МАРИО ХОСЕН - цигулка - България
АКАДЕМИЧЕН ОРКЕСТЪР ОРФЕЙ

В програмата:

A. Вивалди

Й. Хайдн

Й. С. Бах 

В. А. Моцарт

 

Майсторски клас:
07 - 11 ноември - ДОНК-СУК КАНГ - цигулка - Корея, БАЛАБАНОВА КЪЩА, ПЛОВДИВ

 

Проф. Георги Петров е бележит представител на националната музикална култура. Творческото му дело - клавирен изпълнител, педагог, изследовател, музикален публицист, общественик - от десетилетия се радва  на подчертан общонационален и международен авторитет, на заслужено признание.
Роден е на 13 октомври 1939 в София. Син е на виолончеловия педагог и диригент Милчо Петров. Завършва Музикалното училище в Пловдив като първенец на випуска (1957). Висшето му музикално образование преминава в Букурещката консерватория (1957-1962). Там учи клавирно изкуство при проф. Флорика Музическу - световноизвестната възпитаничка на пианистите-легенди Дину Липатти, Раду Лупу, Константин Силвестри и Мъндру Кац. 
В периода 1963 - 1991 проф. Георги Петров свързва музикалното си поприще с Музикалното училище в Пловдив, където е изявен педагог.
Проф. Георги Петров е съосновател на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство - Пловдив (1964) и първомайстор на клавирното обучение в Академията. Неговата вдъхновяваща творческа енергия е в основата на респектираща поредица от доказано продуктивни и модерно проектирани постижения на Академията. От 1989 до 1999 проф. Георги Петров е ръководител на Клавирната катедра в АМТИИ - период на извисяващи качествени преобразования, на подчертан творчески подем на това престижно академично звено.
През 1967 и 1968 проф. Георги Петров специализира в прочутата "Екол нормал дьо мюзик" - Париж, където усъвършенства майсторството си при бележитите пианисти Жан Бланкар и Магда Талиаферо, черпи опит от великите примери на Оливие Месиан и Шарл Мюнш. Жалониращи, през творческия път на проф. Петров, са общуванията му с професорите Вера Горностаева, Иван Моравец, Пиер Пети, Владо Парлемютер, Андрей Стоянов, Иван Спасов, Балентин Георгиу.
Освен международно признат изпълнител, проф. Георги Петров е основоположник на известна и утвърдена клавирна школа, дала на света стотици пианисти - гордост за Пловдив и България.
Проф. Георги Петров е артистичен директор, председател и член на журита на престижни клавирни конкурси. Юбилярът е капацитет в областта на музикалната критика и публицистика, на клавирната методика.
Проф. Георги Петров е носител на Почетния знак на гр. Пловдив на наградата "Пловдив", на Академичната награда "Медения чан", на "Златната лира" на Съюза на българските музикални и танцови дейци, почетен член е на борда на Американския библиографски институт, притежава сребърния почетен медал на град Атина - Гърция, член е на международната асоциация на клавирните дуа в Токио - Япония.

 

Донк-Сук КАНГ 
Лауреат на редица международни конкурси: „Монреал”, „Карл Флеш” и „Кралица Елизабет”. Свири като солист на голям брой изтъкнати оркестри, включително тези на Филаделфия, Кливланд, Вашингтон, Санкт Петербург, Москва, Оркестъра на BBC, Гевандхаус оркестър. Професор в Университета „Йонсей” и артистичен директор на фестивала „MusicAlp” във Франция.
 

 

 

Проф. Жени ЗАХАРИЕВА е изтъкната пианистка с богата концертна дейност. Удостоена с отличията "Officier des Arts et Lettres`2007" - звание от Френското правителство, награда "Шопен", Шопеново общество, Париж, 2005-а, "Златно перо 2004" на Класик ФМ, "Кристална лира 2003" за върхови изпълнителски постижения, наградата на Министерството на културата за 2002 г., за приноса й към развитието на българската музикална култура. Артистичен директор е на международните конкурси "Албер Русел", "Музиката и земята", музикалната лятна академия "Русалка". Захариева е избрана за посланик на българската култура във Франция за френското председателство на Европейския съюз. 
 

Марио ХОСЕН 
Свири като солист на изтъкнати оркестри като Английския камерен оркестър, Брукнер оркестър, Кралската Филхармония, в зали като Карнеги Хол, Тонхале в Цюрих, Виктория хол в Женева. 24-те Капричи, 6-те концерта на Паганини и 10-те сонати на Бетовен са посрещнати възторжено от критиката и публиката. Преподавател е в НБУ София и в кралската академия „Рейна София”, Мадрид.

 

 

 

 

 

Къде

Къде:
Зала на филхармонията/Пловдив
Адрес:
пл. Централен 1
ZIP:
4000
Град:
Пловдив
Държава:
Държава: bg

Информация

Sorry, no description available

Добавете коментар

Защитен код


Обнови