Оратория " Седемте последни думи" по музика на Хайдн

Събитие 

Кога:
15.03.2019 19:00 ч.
Къде:
Зала България/София - София
Категория:
Kонцерти

Информация

Филхармония "Проф. Димитър Ненов" и ТМЦ - Разград претворяват едно от най-емоционалните музикални произведения, посветени на Спасителя, по музика на Хайдн! Диригент - Левон Манукян.

Анотация:

Ораторията "Седемте последни думи на Спасителя на кръста" на Хайдн е едно от най-емоционалните произведения, посветени на Спасителя и обединява библейски текстове и музика.

С музиката на Франц Йозеф Хайдн
Диригент - Левон Манукян
Сценарий и мултимедия - Юлия Манукян

Филхармония "Проф. Димитър Ненов" претворява едно от най-емоционалните музикални произведения, посветени на Спасителя. Това е наистина уникална творба, посветена на последните думи на Христос, които той изрича преди да напусне земния си живот. Идеята на ораторията "Седемте последни думи на Спасителя на Кръста" и осъществяването ѝ са оригинални и впечатляващи.

Ето думи на самия композитор по повод появата ѝ през 1801г:

"Изминаха около 15г, откакто един каноник от Кадис ме помоли да съчиня инструментална музика върху 7-те фрази, които Исус произнася на Кръста. Задачата ми - да съчиня 6 бавни части и само една бърза, при това да не уморяват слушателите - се оказа нелека задача. Скоро се убедих, че не мога да се вместя в предписаното ми време и създадох композицията така, както я чувствах и както ми диктуваше Бог. Всяка фраза и всеки звук преминаха през сърцето ми, затова вярвам, че ще докоснат със същата сила и всички, които я възприемат и изпълняват."

Исусе, Спасител и Изкупител наш! Направѝ ни да следваме твоите заповеди, направѝ ни съвършени за Твоите добри дела и да чуем призива ти: "Елате, благословени от Моя Отец, наследете Царството Небесно, приготвено за вас от сътворението на света!"

Къде

Зала България/София
Къде:
Зала България/София
Адрес:
ул. Аксаков 1, тел. 02/9877656
Град:
София
Държава:
Държава: bg

Информация

Зала "България" е построена по идея на Чиновническото кооперативно спестовно застрахователно дружество "България" като част от цялостен комплекс през 1937г. Залата е снабдена с облицовка, направена според изискванията за добра акустика и със съдействието на Херцоговия институт за акустически изследвания при Държавното висше техническо училище в Берлин.
Двете зали - камерна и голяма, - са основно средище на музикални изяви: концерти, конкурси, звукозаписи, прегледи, фестивали, лектории на "Филхармоничното общество" и др.

Брой на седящи места – 1200 (партер, два балкона и ложи).

Добавете коментар

Защитен код


Обнови