Mузиката като лекарство

MusicПациенти страдащи от депресия да се лекуват с музика не с медикаменти, препоръчват учени от Великобритания.
Учени от университета в Глазгоу използват звуково инженерство и някой основни теории от психологията, за да разберат как музиката влияе върху настроението и емоциите ни.
За целта те ще изследват различни мелодии и текстове на песни, както и влиянието на основните музикални тонове.
Изследователите се надяват да открият своеобразна музикална терапия, чрез която да подобрят състоянието на пациенти, страдащи от депресия и резки промени в настроението.

"Музиката изразява емоции заради няколко различни фактора - тон, структура и други технически характеристики на творбата.
Текстът също играе значителна роля" Доктор Дон Нокс, звукоинженер и ръководител на проекта обяснява, че въздействието на музиката отива далеч отвъд разбирането, че бързите ритми ни развеселяват, а бавните ни навеждат на тъжни мисли.
Според аудиоинженера към тези фактори се добавят и редица субективни влияния - кога първо сме чули парчето, дали го свъзваме с даден период от живота си и в дали тогава сме били щастливи или не.
Учените, работещи по проекта, се надяват да достигнат до математическо обяснение на способността на музиката да изразява емоции и да разработят програма, която да определя коя музика за кой пациент е подходяща.
"Целта на изследването ни е да се занимае с всичко това и да изследва как факторите трябва да се комбинират, за да се постигнат определени резултати", казва ръководителят на изследването.
Проучването на британските учени стъпва на тази идея и я поставя върху научна основа.
Един на всеки седем човека страда от някаква форма на депресия и тригодишният проект на университета на Глазгоу ще се стреми да улесни възстановяването им.

 

 

Добавете коментар

Защитен код


Обнови