Българска челистка ще свири със Селин Дион

Българската челистка Ирина Чиркова е избрана от Селин Дион да стане част от групата на певицата за серия концерти в Лас Вегас, съобщи БГНЕС.
Попдивата обявила прослушване за малък струнен оркестър, което нашата музикантка е спечелила с още няколко цигулари и виолисти.
Концертите със Селин Дион ще са в "Сийзърс палас". Певицата е подписала мултимилионен договор за по 70 концерта годишно в Лас Вегас в продължение на три години и заедно с нея през цялото време ще бъде струнният оркестър с участието на Ирина Чиркова.
Репетициите стартират на 15 февруари, а първото шоу е на 15 март обяви българката в интервю за "Дарик" радио.
Дете на математици, любители цигулари, Ирина случайно попаднала в специалност чело в столичното музикално училище.

Майка и решава да я заведе,тъй като преценила че тя има талант   "Доведе ме в Музикалното училище в София да кандидатствам за какъвто свободен инструмент имат.Виолончелото беше последният. Тя ми каза, "ще влезеш с чело, но ако не ти харесва, можеш да го смениш с нещо друго". Обаче на мен ми хареса и така остана", припомня си Ирина.
"Исках да свиря, а в България възможностите бяха ограничени. Може би сега е по-добре, но по-рано беше трудно да се успее.
 И след първата си година в Консерваторията в София, решила да пробва своя шанс отвъд океана.
"По-скоро на шега кандидатствах в Бостънската консерватория, дадоха ми стипендия и отидох", спомни си Чиркова.
След завършването си преподавала няколко години. После решила да се премести на по-топло и по-престижно за кариерата място - така попаднала в Лос Анджелис. Там често участва в записи на филмова музика.

Чиркова е специализирала в майсторски класове при най-големите имена на виолончелото в света. Сред тях е суперзвездата Йо Йо Ма.
Чиркова е свирила с Пи Диди, Кание Уест, а напоследък участва в новия солов албум на вокалиста на Godsmack Съли Ерна.
"Знаех, че има прослушване за малък струнен състав на Селин Дион, и тъй като никога не бях ходила в Лас Вегас, реших, че е добър повод да отида.
Очаквам с нетърпение да видя каква е цялата идея и хореография.", споделя Ирина, като добавя: "В Америка ми липсват всички мои приятели, както и родителите ми, брат ми, цялото ми семейство. Донякъде ми липсва начинът на живот. Липсва ми това, че кой каквото иска може да си прави,без да го преценяват по начина му на действие. Докато тук влизаш в един стандарт и всеки очаква от теб да правиш нещата по този начин."

 

 

 

КОМЕНТАРИ

0Анета Савова28-03-2011 17:45#4
Изпитвам огромно възхищение от успеха на Ирина Чиркова и и пожелавам да участва винаги в гребена на музикалните събития по света!
0tanit0_9806-03-2011 00:59#3
не се интересувам от такива неща обаче това е страхотно браво
0Стефан Балъкчиев11-02-2011 17:54#2
Супер! Все някой трябва да успее. Ние сме музикален народ. Дори когато сме роби на условията. Пожелавам успех,нека се чуе че има и свестни българи на света.
0Иванка Драганова26-01-2011 22:37#1
Браво на нашето момиче.Нека да продължава в същият дух да прославя България.

Добавете коментар

Защитен код


Обнови