Сопрано от Молдова спечели наградата „Singer Of The World”

Младата и много талантлива молдовска оперна певица Валентина Нафорнита впечатли журито и зрителите на Би Би Си със своя талант и получи най-високият приз „Singer Of The World”.Конкурсът се проведе в Кардиф,Великобритания.


24-годишното молдовско сопрано спечели също и Наградата на публиката, кръстена на Джоан Съдърланд. Освен кристален плакет, победителката в конкурса получи и награда в размер на 15 000 британски лири. В изявлението си пред медиите Валентина Нафорнита не успя да сдържи емоциите си и сподели, че този момент е всичко за нея. Изпълнителката е завършила музикалното училище в Кишинев и Консерваторията в Букурещ. Тя е работила с Филхармоничния оркестър Енеску и е пяла в хора на Румънската национална опера. През тази година изигра ролята на Норина от операта „Дон Паскуале” на сцената на Операта в Букурещ. В журито на „Singer Of The World” тази година се отличиха имената на Джон Фишер, Мерилин Хорн, Кири Те Канава и др. Финалният кръг се проведе в Сейнт Дейвид Хол в Кардиф, където участниците излязоха на една сцена с BBC National Orchestra of Wales, дирижиран от Лорънс Фостър.

Останалите финалисти на конкурса са Олеся Петрова от Русия, Андрей Бондаренко от Украйна, Хай Юнг Лий от Южна Корея и Мийта Рейвъл от Великобритания. В „Singer Of The World” – 2011 участва и българското сопрано Мария Радоева. Тя е възпитаничка на НМА „Панчо Владигеров” в София, а нейни преподаватели са Людмила Хаджиева и Пламен Бейков. Взимала е майсторски класове при Райна Кабаиванска, Катя Ричарели и др. Мария Радоева достигна до последните 20 участници сред повече от 600 кандидати от 68 държави. За съжаление, българката не успя да се класира във финалната петица на конкурса.

 

Добавете коментар

Защитен код


Обнови