Списанието „Грамофон” оповести своите фаворити за 2011г.

Авторитетното британско издание „Gramophone” вече публикува списъка с имената на всички 45 музиканти, които ще станат носители на премията.

Претендентите станаха известни в средата на август, но тепърва предстоят коментарите върху техните нови записи. За тези награди най-важното е онова, което изпълнителят е направил не на сцената, а в звукозаписното студио през изминалата година. Така сред хиляда албума, които са били записани в областта на класиката, редакцията на списанието е избрала по три най-добри в 15 категории.

Сред тях има утвърдени, много известни изпълнители, както и млади творци, чиято кариера тепърва започва.  В списъка на „Gramophone” е 40-гласната меса „Ecco sì beato giorno” на стария италиански композитор Алесандро Стриджо /1537-1592/, чийто запис през март тази година най-неочаквано се превърна в истински хит във Великобритания, тук е още и именитият изпълнител на лютня Найджъл Норт, както и дискът на прочутия пианист Мъри Перайя с „Вариации по тема от Хендел” на Й.Брамс, на вниманието на меломаните е и документалният филм за това, как композиторката София Губайдулина съчинява своя Концерт за цигулка и оркестър.

В категорията „Камерна музика” прави впечатление името на една млада и непозната инструменталистка – Алина Ибрахимова, чийто запис представя част от сонатите за цигулка на Бетовен. Ибрахимова е от Русия и стана популярна след като успя да получи през 2009 г. престижната британска награда Classical Brit Award. Сред номинациите на „Грамофон”за 2011г. освен множеството интересни музикални проекти, тематично разпределени в 15-те категории, присъства и една специална награда - „Артист на годината”.В разделите за визуално представяне на музиката DVD Documentary и DVD Performance, тази година има изключителни предложения като “Traces to Nowhere” и „I am Lost to the World” - два филма за култа към легендарния диригент Карлос Клайбер. Други интересни заглавия са „André Previn: A bridge between two worlds”, както и „The Wagner Family” на известният британски режисьор Тони Палмър. Йонас Кауфман, Мицуко Учида, Ланг Ланг и още много известни имена са сред претендентите за най-добър запис.  След продължителен период на гласуване на сайта на списанието, ще бъде решено на кой да бъде отредено най-високото място в престижното съревнование, наречено Artist of the Year 2011. Редакцията на „Грамофон” ще обяви окончателния списък на всички свои лауреати за 2011 г. на 6 октомври.

 

 

Добавете коментар

Защитен код


Обнови