24 годишен българин диригент на собствен симфоничен оркестър

Боян Виденов от два музикални сезона има собствена филхармония – Манхаймската филхармония.


Той е роден в София в семейството на музиканти, майка цигуларка и бащата певец. Още като бебе заедно със семейството му се преселват в Италия, където малкият Боян израства и първо проговаря италиански.
На български го научава неговата баба. Днес идва в България едва един или два пъти в годината, но това не му пречи да говори перфектно български, за разлика от много българи живеещи в чужбина.

После семейството му се преселва в Германия, където Боян учи в музикална гимназия с изучаване на немски и френски. Говори 6 езика.


Дирижира оркестри още от 18 годишен в Германия. На 21 години идва във Варна, където дирижира Варненската филхармония.
На 24 години Боян вече е създател и диригент на Манхаймската филхармония, която работи вече 2 сезона. В нея свирят само млади музиканти на възраст между 17 и 32 години като договорите се сключват за не повече от 4 години. Идеята е филхармонията да дава шанс на младите неопитни музиканти да натрупат практически опит с оркестър, а след това да се реализират в други утвърдени оркестри. Много от настоящите музиканти вече са започнали работа в престижни филхармонии по света.

Това е оркестър с модерна визия, ориентиран към младата публика, разказва самият Боян в интервю за Българско национално радио. Представленията се изнасят на нестандартни места – концерти на открито (както са правили фамилия Щраус в миналото), в големи магазини, на гарата и др. Съставът е финансиран единствено от частни спонсори – банки и големи фирми.

Редовно гостуват утвърдени солисти и концертмайстори, които споделят безценен опит и помагат на младите таланти да развиват своите музикални качества. Сред тях са българската цигуларка Мила Георгиева, която в момента е концертмайстор на Симфоничния радиооркестър в гр. Щутгарт и нейната колежка Албена Данаилова, която е концертмайстор на Виенската филхармония. Ярко е присъствието на Сергей Накаряков – тромпетист и Лили Майски – пианист.

В момента Боян Виденов е в България, защото на 30 ноември 2011 г. му предстои дебют със Софийската филхармония.

 

Споделете в коментарите какво мислите за инициативата на младия българин ?

Трябва ли да се дава повече възможност за изява на младите, но неопитни музиканти? Има ли нужда и България от подобна инициатива ?

 


Добавете коментар

Защитен код


Обнови