Йордан Камджалов - нова звезда на Европейската класическа сцена

Йордан Камджалов e завършил легендарната Берлинска консерватория, като когато кандидатства е приет на единственото свободно място за диригент.

 

“Доколкото ми е известно, аз съм първият български диригент, приет да учи в легендарната Берлинска консерватория ” споделя самият Камджалов.

В началото на ноември, малко преди симфоничният оркестър на областта Тоскана в Италия да открие сезона със концерт във Флоренция на афиша се появява името на диригента Йордан Камджалов, извикан в последния момент да замести свой колега.

Поради това оркестърът е трябвало в последния момент да смени част от програмата си, както и да опознае младото 31-годишно момче, долетяло от Берлин.
За диригента това също е предизвикателство, тъй като за първи път дирижира увертюрата на Менделсон “Le Ebridi” и концерта за цигулка, виолончело и оркестър в ла минор на Брамс.

Но той е свикнал с предизвикателствата започнали рано в неговия живот и кариера. Израснал в Търговище и завършил обинковена гимназия той не се притеснява да кандидатства в Консерваторията в София за диригент, където го приемат въпреки липсата на средно музикално образование но с цената на неуморен и упорит труд.

 

По време на следването си и въпреки разубежденията и скептицизма на колегите, студентът кандидатства за Берлин. Приемат го на единственото място за диригент в легендарната Берлинска консерватория. Въпреки ,че не знае езика голямото му трудолюбие успява да го изведе напред. На многобройните майсторски класове и курсове се среща с Пиер Булез, почетен диригент на Чикагската филхармония, Саймън Ратъл, главен диригент на Берлинската филхармония, Даниел Баренбойм, главен диригент на Щатскапеле в Берлин и на Скалата в Милано, които допринасят за изграждането на сегашния му стил. От сър Саймън Ратъл научава, че доверието между диригент и оркестър е основополагащо.  “Дирижирането не се вмества в географски ширини. Безразлично ми е кой оркестър е пред мен - от Лондон или от Флоренция. Доверието е най-красивият път към успеха.” споделя Камджалов.

 

Неговият личен успех започва от номинацията за специална награда в международен конкурс в Полша (2007), продължава като четвъртфиналист в международен конкурс за млади диригенти в Безансон, Франция (2007), за да се увенчае с първата награда на четвъртия международен конкурс “Йорма Панула” във Финландия (2009). Отличието потвърждава таланта на Камджалов, ангажиментите по сцените на Европа (Берлин, Цюрих, Лондон, Лисабон, Хелзинки) и на САЩ (Лос Анжелис, Балтимор, Бостън) се умножават. Календарът е запълнен години напред. От догодина е назначен за генерален музикален директор и главен диригент на операта, филхармонията и музикалния фестивал в Хайделберг, избран между над 150 кандидати от цял свят. През юни 2012 г. му предстои 10-дневно турне във Финландия и Германия с Бароковия оркестър на Хелзинки и знаменитото мецосопрано Веселина Кацарова.


Първото нещо, което впечатлява на сцената,е че младият Камджалов дирижира без партитура. Разделя я на структури, разбираеми само от самия него, и я наизустява. “Моето мислене обединява числата на Питагор и вдъхновението на Платон, които са в абсолютна хармония, части от една действителност. Във Флоренция ме поканиха броени дни преди репетициите. Научих партитурите наизуст за три дни. Никой не ми го е искал или пък очаквал, но за мен то е важно. Дирижирам с поглед, намалих движенията на тялото. Гледам оркестрантите в очите, за да им предам музикалните си идеи.”

Междувременно от Камджалов очакват стипендии талантливи българи, определени с ежегоден конкурс на неговата фондация, създадена през 2010 г. Тя предлага на музиканти от всички специалности възможност да се обучават по цял свят. Финансира се участието им в международни конкурси и фестивали в България и чужбина, както и изяви на международна сцена. Фондацията е негова мечта и идеал от 17 години. Изчаква търпеливо момента, когато ще има позиция и средства, за да направи щастливи други хора. “Българите не са достатъчно обгрижвани от държавата. Има таланти, които загиват, което за мен е болезнено.”На 8ми декември може да гледате Йордан Камджалов в концерта на Софийската филхармония в концертната зала на Министерство на външните работи. За повече инфорамция: тук

 

източник: trud.bg

 


КОМЕНТАРИ

0Selena22-07-2012 03:42#1
Йордан Камджалов е една уникална личност!Един изключителен музикант.Поклон пред таланта му.

Добавете коментар

Защитен код


Обнови