Българско клавирно трио триумфира на конкурса "Концертино Прага" 2012

Българско трио "Апасионато" спечели големите награди на конкурса "Концертино Прага" 2012.

46-ото издание на популярния международен младежки радиоконкурс "Концертино Прага" беше посветено на камерните ансамбли дуо, трио, квартет и квинтет. Журито, оглавявано от Иржи Барта, определи за победител в състезанието българското клавирно трио "Апасионато": Росен Гамев – цигулка, Пенка Петкова – виолончело и Йоана Ламбрева, пиано. Те получават първата награда в категория Трио, специалната награда на Чешкото радио „Хелена Караскова”, присъждана по традиция за най-добрия сред победителите във всички категории и Наградата на Европейския съюз на младежките музикални конкурси (EMCY).

Много са наградите, спечелени през годините от наши солисти и ансамбли в това младежко състезание, но представянето на трио "Апасионато" определено е кулминация и носи престиж за българската школа.

Младите български музиканти са ученици в Националното музикално училище "Любомир Пипков" - София, в класа по камерна музика на Даниела Николаева-Черпокова. На конкурса "Концертино Прага" те участваха със записи, продуцирани от БНР.
Заедно с другите лауреати на "Концертино Прага" 2012, през юни тази година трио "Appassionato" ще участва в гала-концерта в Прага и в концертите от Южнобохемския фестивал "Концертино Прага".

 

Добавете коментар

Защитен код


Обнови