Японски учен направи струни за цигулка от паяжина

Необичайното изобретение е дело на Шигейоши Осаки от японския Медицински университет в Нара.
Японският учен използва хиляди нишки паяжина, за да направи комплект струни за цигулка, като резултатът са струни с "мек и дълбок
тембър", приблизителен до този, издаван от струните, направени от стомана.

Ефектът се дължи на самия начин на усукване на нишките, който на практика не оставя никакво пространство между тях.

Ученият отдавна проявява интерес към механичните свойства на паяжините и по-специално към изучаването на издръжливостта им.

Доктор Осаки е усъвършенствал различни методи за получаване на големи количества от този материал, като развъжда множество паяци.
Сега изследователят е насочил вниманието си към приложенията на забележителния материал. Всяка от струните, които създал Осаки, е направена от усукването на между 3000 и 5000 отделни нишки паяжина. По този начин се получават снопчета, които могат да се използват за свирене.

Той използвал 300 женски паяка от вида Nephila maculata, известни със създаването на сложни мрежи, за да си набави достатъчно количество
от него за своите изследвания.

За да провери дали новите струни могат да бъдат реално използвани, ученият тествал якостта на опъна на новополучените струни. По-внимателно изследване с електронен микроскоп показва, че струните са по-годни за употреба, ако между самите нишки не е оставено никакво пространство. Според Осаки именно в това се крие тайната на изобретението му – когато са слепени една до друга, струните имат по-голяма сила и свой неповторим тон.

 

Добавете коментар

Защитен код


Обнови