Нов живот за старото пиано

Ако сте от хората, които имате пиано вкъщи, обичат го като близък приятел, делят с него хубави спомени и продължават да се опияняват от миризмата на старите клавиши, то това не е инициатива за Вас.
Струва си обаче да продължите да четете, ако купеният преди години за радост на детето инструмент стои изоставен във всекидневната и се е превърнал в омразен сандък с единствено предназначение да е рафт за книги или снимки.
Когато един музикален инструмент остане безработен в ъгъла, вариантите са два: човек или да свикне с неудобството, или да се отърве от ненужната вещ. В много случаи второто се оказва сложна задача, особено ако инструментът не е твърде качествен, заради което и очакваната сума не е впечатляваща. Обикновено предварително трябва да се инвестира в ремонт и акордиране. Също и да се плати за изнасянето и транспорта. Да не говорим за усилията и времето. Та затова много поовехтели пиана остават да събират с години прах в хола, без надежда да донесат на собственика каквато и да е полза.

Сега галерия "Модо" е готова отново да "представи в обществото" тези стари пиана. Собствениците на галерията предлагат да вземат ненужните инструменти, да ги превозят на свои разноски от който и да е град до центъра на София и да поканят всеки минувач по столичните улици да им се порадва, като посвири под открито небе в дните между 1 и 22 май тази година.

Кампанията "Подарете ни старото си пиано" е част от подготовката на фестивала SM&RT, който през май ще срещне жителите и гостите на София със забавната и вълнуваща страна на класическата музика и съвременното изобразително изкуство. SM&RT е културен фестивал, който ще се проведе от 12 до 22 май 2012 в Централен Военен Клуб под патронажа на Министъра на отбраната, г-н Аню Ангелов. Фестивалът ще се състои от ежедневни класически концерти със субтитри, концерти на възглавници, лекции, предконцертни разговори и други интересни арт събития.

По думите на инициаторите му форумът цели да популяризира класическата музика като "Убедителна алтернатива на чалга културата". Възможността всеки - дете или възрастен, любител, професионалист или лаик, да докосне клавишите на пианата е част от предвидените атракции. На всеки инструмент ще бъде изписано името на собственика му.

Организаторите предвиждат след края на фестивала пианата да бъдат изрисувани от художници, след което да бъдат подарени или продадени на търг, а събраните средства да бъдат използвани за финансиране на следващото издание на SM&RT през 2013 г..
Ако сте горд собственик на никому ненужно пиано, сега е моментът да решите дали да го запазите, или да го подарите, колкото и неразумно да звучи това. Защото за всеки, който обича музиката, едно от най-тъжните неща е изоставен инструмент, на чиято мелодия никой вече няма да се наслади.

 

Ако искате да се присъедините към инициативата, позвънете на Силва Крушовска - 0896/616 460, или пишете на адрес: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.

източник: dnevnik.bg

Добавете коментар

Защитен код


Обнови