Предлагат оперния бас Борис Христов за личност на ЮНЕСКО

Кампанията „Борис Христов – личност на ЮНЕСКО”  стартира на 18 май, когато се открива осмият фестивал на изкуствата, носещ неговото име.

Зад нея застава екипът на Музикалния център-музей „Борис Христов“, чиято дейност през годините бе посветена на съхраняването паметта за великия бас и пропагандирането на неговото вокално и актьорско майсторство.
Фестивалът на името на Борис Христов е събитие, очаквано с огромен интерес. Провежда се в дома на Борис Христов, в обстановка, която предразполага за размисъл и откровено творчество.

 

Фестивалните събития ще се разгърнат до 28 юни. Програмите са конструирани така, че да бележат акценти върху пристрастията на Борис Христов в изкуството, уважението към парньорите на сцената и грижата на големия творец към младите таланти.

Датата, на която по традиция стартира фестивалът, е рождният ден на Борис Христов – 18 май 1914 г.  На същия ден, но 28 години по-късно, Борис Христов взима съдбоносно решение:  купува си билет за спален вагон и вечерта заминава за Рим. Министерството на просветата му е отпуснало стипендия, за да учи в Италия. От този момент нататък историята е известна: упоритост, успехи, късмет и превратности, пробив на големите оперни сцени, огорчения и триумфи по света. И неизменна свързаност с родината, към която проявява, както самият той казва „синовна привързаност”. Израз на дарителския му жест е превръщането на софийския му дом в център на изкуствата и съкровищница на музикалната памет.
Фестивалът остава едно от най-достъпните арт събития за художествения живот на столицата.Билетите за филмовите изяви са по 2 лева, за концертните – по 5 лева или с покани. И двата вида пропуски могат да се получат със заявка на тел. 0887-062-660 или на място – ул. „Цар Самуил“ 43.

 

Добавете коментар

Защитен код


Обнови