Български пианист завоюва златен медал на клавирният конкурс в Ню Орлиънс

Пианистът Виктор Вълков спечели златен медал на международен конкурс по пиано в Ню Орлиънс 2012.

След вълнуваща тройка рецитали българският музикант е отличен с най-високата награда заради виртуозната си програма, обхващаща три епохи от клавирни произведения. Освен златния медал Вълков получава и парична награда в размер от 15 хил. долара, такси за участие, както и насрочени гостуващи соло изпълнения с филхармонията на Луизиана, симфоничния оркестър Baton Rouge и симфоничния Acadiana в американския град Лафайет.

 

В програмата на своя рецитал, Вълков е предложил репертоар от ранни барокови творби, преминавайки през романтичния период и стигайки до XX век. При всеки един от тях той успял да внесе и своя индивидуален и богат стил, обединяващ Романтизма заедно с развития на темите, които ту отивали напред, ту назад към този период, описва изданието.

 


"Откривайки програмата си с рядко изпълняваната творба на Йохан Якоб Фробергер "Оплакване смъртта на Фердинанд III" (Lamentation on the Death of Ferdinand III), Вълков демонстрира своя афинитет към топлото и богато оцветяване на темите. Каскадите от ноти откроиха истинската виртуозност, особено с изпълнението на Sonatina Seconda на Феручо Бузони и "Три етюда", опус 18 на Бела Барток.

Дори с бароковата творба Unmeasured Prelude in A minor на френския композитор Луи Купрен, която обикновено се изпълнява на клавесин и в която продължителността на всяка нота е оставена на интерпретацията на изпълнителя, Вълков е внесъл задвиждаща сила, изпълвайки произведението с жизненост, разкриваща вътрешния му плам, описва още в репортажа си изданието.

За финал българският музикант е зарадвал публиката с по-традиционната творба на Франц Лист Grand Concert Solo, S. 176. Произведението с уместно избрано име представлява едно от онези крайно виртуозни творения, които често са считани за неизпълними. Именно чрез него обаче Вълков е успял да демонстрира своята изключителна лирична способност като пианист, успявайки да извади звучни хармонии от темата. "Големият финал на изпълнението му подсказа, че той ще бъде "играчът на мача", пише nola.com.

Второто място в конкурса е получил роденият в Южна Корея, но състезаващ се за САЩ Седжон Парк, който получава и сума от 10 хил. долара. Руският пианист Евгений Бракман си е тръгнал с медал за трето място и парична награда от 5 хил. долара.

Тримата финалисти, избрани измежду десетина полуфиналисти от целия свят, ще свирят отново заедно и в залата Roussel в Лойола през февруари 2013 г. в концерт със заглавие Concerto Showcase.

 

Източник: dnevnik.bg, nola.com

Добавете коментар

Защитен код


Обнови