Започва второто издание на Лондонския фестивал на българската култура

Второто издание на Лондонския фестивал на българската култура ще се проведе през месец ноември.

Форумът е основан от цигуларя Иво Станков през 2010 година, когато включва общо 5 събития. Сега те ще бъдет повече от 20, с участието на много популярни български и британски музиканти и артисти, сред които прочутият Чилингирян квартет, пианистът Борис Блох, Биг бендът на БНР с ръководител Антони Дончев, състав от Варненската опера и др.

Повече от 10 ще бъдат премиерите в рамките на фестивала. Поканени са за участие младите български композитори Добринка Табакова, Мартин Георгиев и Георги Арнаудов.

„Амбицията ни е да надградим успеха, който първото издание постигна през 2010 година”, казва цигуларят Иво Станков, инициатор и организатор на фестивала от Classical Concert Productions.„Предвидили сме 10 премиери, като специален акцент се поставя на българските композитори. Лондонската публика ще се срещне с творчеството на най-утвърдените ни класици като П. Владигеров, Д. Ненов, В. Казанджиев, М. Големинов – техни произведения ще се изпълняват за първи път във Великобритания. Световни премиери ще имат произведения на Георги Арнаудов и Мартин Георгиев. Предстои и лондонска премиера на произведението „Морени” написано от Добринка Табакова, специално за бившия посланик на Великобритания в България Джереми Хил – едно напомняне за времето прекарано от него в България.

Общо очакваните посетители за целия фестивал надхвърлят 10 000 души, а чрез планирана рекламна кампания в лондонското метро организаторите се надяват информация за фестивала да достигне до над 1 000 000 лондончани.

 

Източник: БНР

Добавете коментар

Защитен код


Обнови