Максим Ешкенази и фондация „Америка за България" запознават децата с класическата музика в серия концерти

Класическата музика вече няма да е непозната и далечна за децата. Благодарение на инициативата, която започват Максим Ешкенази и фондация „Америка за България", с подкрепата на Софийската филхармония, малчуганите ще могат да се запознаят и да заобичат едни от вечните класически изпълнения.

Нашето мнение е, че децата на България заслужават пълноценно музикално образование и възможност за достъп до класическа музика, обясни Светлина Ангелова-Терзиева, директор на програмата.

Тя обаче подчерта, че инициативата няма за цел да дублира часовете по музика в училище или да иззема образователната функция в тази насока. Искаме да провокираме въображението на децата, да разпалим интереса им към класическата музика, допълни Терзиева.

Участие в пресконференцията взе и главният „виновник" за събитието Максим Ешкенази, който се включи по скайп от САЩ. Той разказа, че през годините инициативите „Фортисимо фест" и „Фортисимо клас" са имали огромен успех и са събрали хиляди хора в концертните зали.

Именно това е провокирало идеята за създаване на програмата, която да доближи класическата музика и до децата. Подобни инициативи се провеждат успешно в САЩ, като участие в тях са взели близо 23 000 деца.

Много са свидетелствата, че музикалното образование влияе изключително благотворно не само на умственото и психоемоционално развитие на децата, но и на социалните и когнитивни умения, изтъкна още Терзиева. По думите й изследванията показват, че общуването на децата с музиката в ранна детска възраст стимулира тяхната обща интелигентност и емоционално развитие. Възможността децата да слушат различни видове музика подхранва тяхното самоуважение, окуражава креативността, самоувереността и любопитството.

У нас програмата се осъществява за първа година. Предвидените концерти от „Фортисимо Фемили" са общо осем, като всеки един от тях ще представя различен музикален инструмент. Първият концерт „Приказки за тромпет" ще се проведе тази събота от 11 ч. в Камерна зала на Концертен комплекс „България". Той ще запознае децата и техните родители със звука и особеностите на инструмента.

Солистът Петър Македонски е подбрал да изпълни произведения, които са забавни, съобразени с възрастта и интересите на децата, но едновременно с това показват тромпетовото изкуство в целия му блясък и сложност. В програмата влизат „История на войника" - Игор Стравински, „Полета на бръмбара" - Римски Корсаков, „Музика на водата" - Хендел, „Индиана Джоунс" - Джон Уилямс и др.

Популярен със своя музикален талант, Петър Македонски е бил първи тромпет в оркестъра на Националната опера и балет, в Софийската филхармония, а в момента е солист-тромпетист в състава на Симфоничния оркестър на БНР, под диригентската палка на маестро Емил Табаков.

Негов партньор на сцената ще бъде актьорът Калин Врачански. В ролята си на водещ обичаното лице от театралната сцена, телевизията и киното ще разкаже повече за инструмента, произведенията и композиторите. „Приказки за тромпет" ще се дирижира от Любомир Денев - младши.

Oстаналите концерти от „Фортисимо Фемили" ще представят инструменти като арфа, пиано, чело и други. Следващият ще е на 24 ноември, когато децата ще чуят класическия концерт „Приказка за флейта".

 

 

 

източник: news.bg

КОМЕНТАРИ

+1James16-01-2013 04:02#1
Дано ентусиазма на Максим Ешкенази да не стихва и да продължават да се случват тези хубави инициативи !

Добавете коментар

Защитен код


Обнови