Медицински факти за класическата музика – кръвно налягане

Стартираме поредица от статии 'Медицински факти за класическата музика' , в която ще ви запознаем с влиянието и значението на класическата музика върху човешкия организъм и как тя се използва в медицината. Темата, с която започваме е кръвното налягане.


Проучване направено през 2008 в университета във Флоренция показва, че слушането на класическа музика по 30 минути дневно води до значително намаляване на кръвното налягане без употребата на лекарства. В проучването са взели участие 48 пациента на възраст между 45 и 70 години, диагностицирани с високо кръвно налягане и приемащи медикаменти до този момент. От тях 28 били подложени всеки ден на 30 минутни сесии, през които слушат класическа музика и изпълняват упражнения за бавно коремно дишане. Останалите 20 пациента служели, като контролна група и продължили да приемат медикаментите си. Резултатите показали значително намаляване на систоличното кръвно налягане при пациентите, които слушали музика, докато при тези от контролната група се наблюдавали едва незначителни промени.

 

Друго проучване направено през 2012 в университета в Аризона, САЩ показва че музиката от арфа може да има стабилизиращ ефект върху нивата на кръвно налягане и намаляване на чувството за болка у пациенти в интензивно отделение. В проучването взели участие 100 пациента повечето на средна и по-напреднала възраст.  На половината били дадени по 10 минути просто да релаксират, докато останалите били подложени на 10 минутно изпълнение на арфа, като кръвното им налягане било измерено преди и след тези 10 мин.

"Ако кръвното на пациента е било ниско то се покачва от музиката, а ако е било високо то намаля." споделя професора по Физиология и Психология Ан Болдуин провеждаща изследването. "Изглежда, че музиката от арфа възстановява баланса на кръвното, което е изключително важно при възстановяващи се пациенти".

 

 

 

Още по темата:

Влиянието на класическата музика върху човека

 

 

 

Добавете коментар

Защитен код


Обнови