Как един цигулар спасява хиляди евреи през втората световна война с помощта на музиката

Не един и двама са великите евреи цигулари през 20ти век: Яша Хайфец, Давид Ойстрах, Миша Елман, Ида Хендел, Исаак Стърн, Йехуди Менухин, Ицхак Пърлман Но определено една от най-впечатляващите е историята на полския цигулар виртуоз Бронислав Хуберман.

 

 

На десет годишна възраст Хуберман учи цигулка при прочутия Йозеф Йоаким и въпреки възрастта си успява да го порази с някои от своите изпълнения.
На единадесет годишна възраст цигуларя вече обикаля цяла Европа, като изпълнител виртуоз.
На 14 годишна възраст той успява да трогне дори самия Йоханес Брамс, пред когото има възможността да изпълни неговият концерт за цигулка (произведение, което Брамс е написал за учителя на Хуберман, Йозех Йоаким). Ето как биографа на Брамс описва неговата реакция от изпълнението на младия музикант:

"още щом Брамс чу звука на цигулката, наостри уши, бършеше сълзи от очите си, а след края отиде в стаята на солиста, прегърна го и го погали по бузите. Когато Хуберман му се оплака, че публиката е изръкопляскала след края на каденцата и така е прекъснала прекрасната кантилена, Брамс му отговори, че не е трябвало да изпълнява каденцата по такъв прекрасен начин."

Когато ситуацията са евреите в Европа се влошава, Хуберман използва своята репутация и престиж за постигането на цел значително по-голяма от собствената му кариера и слава.

Той осъзнава че може да спаси много евреи артисти ако основе заедно с тях Палестински оркестър(който по-късно е преименуван на Израелски филхармоничен оркестър). Той събира най-талантливите музиканти в цяла Европа и им осигурява договори и най-важното - визи, с които да пъуват до Палестина, чието получаване иначе би било невъзможно. За набирането на средства за оркестъра му помага дори самият Алберт Айнщайн.

Делото на Хуберман не само спасява от сигурна смърт десетки музиканти заедно с техните семейства (общо над 1000 души), но и успява да запази и увековечи огромното наследство на Европейските еврейски музикални традиции.

Историята на цигуларя и описна в излезналия през 2012 филм "Оркестър от изгнаници"(Orchestra of Exiles), чийто трейлър може да видите тук:

 

{youtube}GI10AZUb0zU{/youtube}

 

 

 

 

Добавете коментар

Защитен код


Обнови