Оперни надежди от различни националности ще се борят за приза „Елена Николай” в Панагюрище

Първи международен конкурс Елена Николай Панагюрище41 млади оперни певци /между 23 и 33 години/ от България, Великобритания, Испания, Косово, Черна гора, Сърбия, Македония, Тунис, Украйна ще се включат в надпреварата за големия приз „Елена Николай”.

 

Първият международен конкурс за млади оперни певци „Елена Николай” стартира на 28 октомври от 10.00 часа, когато ще се тегли жребия за реда на участие на кандидатите.

Състават на журите който ще оценява младите таланти е изключителен. Председател е оперната прима Христина Ангелакова. Почетен член на журито е именитата италианска оперна певица Бруна Балиони, която за първи път ще посети България. Още две световнопризнати оперни имена ще се присъединят в подкрепа на оперните таланти като членове на журито – Дарина Такова и Калуди Калудов. Член на журито е и диригентът Григор Паликаров – един от най-предпочитаните и успешни български диригенти.

Официалното откриване на конкурса е на 28 октомври от 12.00 часа. В 12.30 часа започва Първи тур. Резултатите ще бъдат обявени същата вечер. Втори тур ще се проведе на 29 октомври с начален час 11.00 часа. За класиралите се на Втори тур, организаторите осигуряват нощувки на 29 и 30 октомври. Официалната церемония по награждаването и гала концертът на лауреатите ще се състоят от 18.30 часа на 30 октомври на сцената на Театър Дом-паметник Панагюрище. Наградените млади оперни певци ще пеят под диригентската палка на Григор Паликаров в съпровод на Оркестъра на Държавна опера Стара Загора...

 

Предвидени са първа, втора и трета награди – мъже, жени, както и три специални награди – голямата награда „Елена Николай”, награда за млад изпълнител и награда на публиката за изпълнение на ария или песен от български композитор.

 

На 23-ти октомври тази година се навършиха 20 г. от смъртта на световноизвестната българска оперна певица Елена Николай(Стоянка Савова Николова). По този повод в Панагюрище се подготвя провеждането на Първи международен конкурс носещ нейното име.

 

 

Добавете коментар

Защитен код


Обнови