Нотен ръкопис на Моцарт тайно изнесен от нацистка Германия се предлага на търг за £500 000

Ръкописът изнесен от еврейски музикант бежанец ще се предложи на търг на 20-ти май, където се очаква да достигне цена между 300,000 и 500,000 британски паунда.

В него се съдържат нотите на първите пет страници на Моцартовото произведение Кайри в До мажор (Kyrie in C Major) , композирано през 1772 година. Моцарт е бил едва на 16 години тогава, но е изоставил произведението след първите 5 страници.

 

Ръкописът е бил спасен през 1938 година от намиращия се тогава в Мюнхен еврейски музикант Рудолф Гьоц, който успява да се измъкне от Германия след закупуването му.

Знаейки, че всякаква валута и ценности ще му бъдат конфискувани, той решава да вложи последните си спестявания в закупуването на ръкописа, който по това време е струвал относително малко.

 

Заедно със семейството си Гьоц се качил на кораб за Южна Америка взимайки ръкописа със себе си. Но за да укрие произхода му той решава да откъсне началната му страница и да остави да пътува с друг кораб заедно с останалите вещи на семейството. Това се оказва правилното решение тъй като кораба пренасящ началната страница е потопен от торпедо и всичко на борда му е било загубено.

 

Ръкописат се предлага на търг от дъщерята на Рудолф Гьоц, която е на 98 год. в момента и иска да го върне в Европа преди да умре, докато все още може да разкаже какво се е случило.

 

 

Добавете коментар

Защитен код


Обнови