Четирима студенти от НМА с камерен концерт в Европейския музикален фестивал

Фарадж Акбаров, Александър Иванов, Теодора Атанасова и Симеон Златков свирят на 20 май в камерна зала „България“ творби от Менделсон, Стравински, Пипков и Пиацола.

Четиримата талантливи студенти от Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ ще вземат участие в тазгодишното издание на „Европейски музикален фестивал“, организиран от „Кантус Фирмус“ със съдействието на Министерството на културата и Столичната община. Младите изпълнители Фарадж Акбаров (кларинет), Александър Иванов (цигулка), Теодора Атанасова (виолончело) и Симеон Златков (пиано), които са нарекли своя ансамбъл „3/4“ - (Три/четвърти), ще представят програма с творби от Менделсон, Стравински, Пипков и Пиацола на 20 май (вторник) от 19:30 ч. в камерна зала „България“. Европейският музикален фестивал е част от календара на културните събития на Столичната община и на Министерството на културата за 2014 г.  и се организира в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата 2019. Концертът се организира и с подкрепата на НМА „Проф. Панчо Владигеров“.

Студентите от камерния ансамбъл „3/4“ работят заедно от 2012 година под ръководството на изтъкнатия български цигулар проф. Ангел Станков. Името на ансамбъла идва от различните формации, в които работят младите музиканти -  най-често като трио, а също така и като квартет. Всеки един от изпълнителите носи собствена индивидуалност и артистичност, но обичта към музиката и ентусиазмът им за работа ги сплотяват и ги правят едно цяло. Техният талант и трудолюбие вече са получили високи оценки от професионалистите. Ансамбълът е лауреат на Международния конкурс за изпълнение на немска и австрийска музика „М.A.G.I.C", Бургас, Международния конкурс за камерна музика „Ротари Клуб", Одрин и Международния конкурс „Музиката и земята“, София. През 2014 г. младите музиканти изнасят концерт в Московската консерватория по повод  115-та годишнина от рождението на Панчо Владигеров. През м. април 2014 г.  ансамбълът  стана част от проекта на SBAC (Швейцарско-Българската асоциация за култура), осъществявайки световна концертна  премиера на четири произведения от български и швейцарски композитори. През август тази година младите музиканти ще участват в Международната лятна академия ISA в Австрия, за която спечелиха стипендия. 

За изявата си в Европейския музикален фестивал камерният ансамбъл „3/4“ ще представи творби от различни епохи и стилове: клавирни триа от Ф. Менделсон - Бартолди и Любомир Пипков, камерната сюита „История на войника“ от Игор Стравински и класическо танго с цикъла „Годишните времена“ от Астор Пиацола. 

Билети за концерта на 20 май от програмата на Европейския музикален фестивал могат да бъдат закупени от касата на „Кантус Фирмус“ във фоайето на зала „България“ и онлайн на TicketsBG.

Добавете коментар

Защитен код


Обнови