Quarto и приятели представят "Музиката на Латинска Америка"

Quarto Quartet подготвят свой нов проект в началото на месец юли заедно със Софийска филхармония, съдействието на посолствoто на Република Аржентина и Н.Пр. посланик Гийермо Асрак.

В тон с лятното настроение музикантите канят на 9 юли столичната публика на концерт „Музиката на Латинска Америка” под диригентството на Алехандро Дуалде (Аржентина, Италия). Неуморните Quarto Quartet и младият диригент отдавна обмислят идеята да представят концертна програма от премиерни за България творби на латиноамерикански композитори. Изборът на дата съвпада с деня, в който Аржентина празнува независимостта си. Благодарение на подкрепата на Софийска филхармония концертът в зала „България” се очертава, като музикален празник за всички, които се чувстват привлечени от характерния език на мелодиката и ритъма на Мексико и Аржентина. Музиката, която ще чуете е от аржентинските композитори Луиз Хианео и Астор Пиацола, а Мексико ще присъства с творби от Силвестре Ревуелтас, Хосе Пабло Монкайо и Артуро Маркес.

За концерта към Quarto Quartet се присъединяват техни приятели от най-добрите оркестри в София, разраствайки състава до камерен оркестър. Творбите на Ревуелтас, Монкайо, Маркес и Хианео са специално адаптирани от маестро Дуалде за този концерт. Концерта за бандонеон и оркестър от Астор Пиацола ще бъде изпълнен в оригиналната си версия със солист аржентинския бандонеонист Матиас Гонзалес, който пристига в България за първи път. Концертмайстор е отново Иван Пенчев („фронтмен” на Кварто квартет), който споделя, че за музикантите е истинско удоволствие да свирят такава специфична музика, която макар идваща от другия край на земното кълбо е близка до темперамента на българите и се възприема с ентусиазъм, както от професионалните музиканти, така и от меломаните.

Началния час на концерта е 19:30 часа. Билетите за „Музиката на Латинска Америка” са вече в продажба на билетната каса на Софийска филхармония в зала „България”, в „Дюкян Меломан” (ул. „6 септември” №7а) и онлайн на ticketplus.bg и са на цени от 8 до 20 лева.

Паралелно с подготовката за концерта „Музиката на Латинска Америка” Quarto Quartet записват музика за диск с пианиста Христо Казаков, а през новия сезон 2015 ги очаква съвместно турне в Швейцария. На 11 юли по повод Международния ден на бандонеона и 100-годишнината от рождението на Анибал Троило Quarto Quartet свирят танго на организираната от Асоциация Tango.bg милонга в Камерна зала „България”, с участието на аржентинска танго двойка.

Добавете коментар

Защитен код


Обнови