И тази година оркестъра на Класик ФМ Радио ще ни въвлече в магията на филмовата музика.

На 21 ноември е тазгодишното откриване на цикъла от концерти "Музиката на Америка" представен от музикална агенция "Кантус Фирмус" и фондация "Америка за България".

 

 


Цикълът е създаден през 2010 година и за тези няколко години събра голяма популярност сред българските почитатели на класическа музика.

На 21 ноември, петък, в зала "България" под диригентството на Максим Ешкенази Оркестърът на Класик ФМ радио ще представи програмата "Кино и класика". В нея са събрани няколко филмови пиеси, превърнали се в класика, а също и класическа музика, добила огромна популярност, след като е използвана в киното. Сред филмовите заглавия в програмата са "Междузвездни войни", ,"Кръстникът", "Доктор Живаго", които ще се редуват с  любими на публиката класически пиеси.


На концерта ще гостуват двама зведни солисти. В първата част пианистът Георги Черкин ще представи "Рапсодия в синьо" от Джордж Гершуин, както и една българска композиция  - фантазия за пиано и оркестър "Проксима" от големия наш композитор Борис Карадимчев, по мелодиите на неговите незабравими песни "Бяла тишина", "Хора и улици", "Оставаме", "Ако не беше ти". Част от бъларската  част на програмата ще бъде още една класическа мелодия - музиката от филма "Осъдени души" от Митко Щерев.


  Във втората част на концерта публиката ще чуе харизматичния цигулар Светлин Русев   с бравурната Фантазия "Кармен" от Пабло Сарасате. Солистът ще покаже и своята страст към тангото с Libertango от Пиацола и "Por una cabeza" от Карлос Гардел – музика която винаги свързваме с незабравимата танцова сцена на Ал Пачино и Габриел Ануар от филма "Усещане за жена".

 

 

Добавете коментар

Защитен код


Обнови