Пианистът Марио Пармисано ще свири с оркестъра на Класик ФМ радио през май

На 13 май в зала „България” – София, от 19:30ч ще се състои финалното събитие за сезона от цикъла „Музиката на Америка”, като до момента изминаха четири блестящи концерта. Събитието ще се проведе с участието на Оркестъра на Класик ФМ радио, а гостуващ солист ще бъде невероятният пианист от Америка с аржентински произход Марио Пармисано. За него това ще бъде първо гостуване в България. В продължение на много години той е работил в групата на Ал Ди Меола. Организатори на цикъла „Музиката на Америка” са музикална агенция „Кантус Фирмус”, както и фондация „Америка за България”.

Марио Пармисано е виртуозен джаз пианист, който става световно известен след 1993 година, когато започва и да работи с китариста Ал Ди Меола. Пармисано е участвал като пианист, продуцент и аранжор в редица записи на големи джаз звезди като Хърби Хенкок, Пино Паладино, Чик Кърия, Стив Гад, Ману Каче, Джон Патитучи, Антъни Джексън, Питър Ърскин и други. Пианистът е участвал в повече от 2000 концерта по целия свят. Своята концертна програма, Марио Пармисано представя с изключително голям успех  през последните години в САЩ, Турция, Пуерто Рико, Русия, Венецуела и други държави. Наскоро пианистът издаде своя пети компактдиск с творби на Астор Пиацола и именно негова музика той ще изпълни пред българската публика.

Диригентският пулт ще заеме Франсиско Ноя от Америка, който през 2013 година покори сърцата на българите с невероятен филмов концерт с Оркестъра на Класик ФМ радио. Маестрото е дирижирал симфоничните оркестри на Нешвил, Омаха, Балтимор и Сан Антонио. Изнасял е редица концерти в Перу, Аржентина, Бразилия, Русия, Италия, Испания и Чехия. В първата част на концерта, под ръководството на Франсиско Ноя ще прозвучат популярни американски джаз стандарти в аранжимент на Бил Холкъм.  Хитови заглавия като In the mood и Moonlight Serenade на Глен Милър, Sing Sing Sing от Бени Гудман и Begin the Beguin от Арти Шоу, които принадлежат към класиката на джаза, ще прозвучат в пълния си блясък с голям симфоничен оркестър. Публиката ще чуе и нов аранжимент на Blue Rondo a la Turk на Дейв Брубек, направен от неговия син Крис Брубек.

Добавете коментар

Защитен код


Обнови