Музика от 14 филма ще бъде представена на концерта Pixar in concert

Музика от 14-те филма на студиото Pixar, създадени до 2014 година ще звучи на мултимедийната продукция Pixar in Concert на 28 февруари от 18:00 ч. в зала 1 на НДК.

 

Концертът ще представи емблематични моменти от филмите и музикалните партитури на хитовите ленти „Колите“, „Играта на играчките“, „Търсенето на Немо“, „Храбро сърце“ и много други, които добиха огромна популярност през изминалите две десетилетия. В програмата влизат всички пълнометражни филми на компанията, с изключение на двата филма излезли през 2015 г. - „Отвътре навън“ и „Добрият динозавър“. Музиката ще бъде изпълнена от Оркестъра на Класик ФМ радио с диригент Максим Ешкенази, а в ролята на водеща ще се изяви темпераментната Поли Генова. Събитието е част от тазгодишния цикъл „Музиката на Америка“, представен от агенция „Кантус Фирмус“ и фондация „Америка за България“. Концертът е лицензиран от Disney Music Publishing и Buena Vista Concerts, подразделения на ABC Inc. © Всички права запазени.


Първият филм на компанията Pixar „Играта на играчките“ излиза през 1995 година и се превръща в най-касовото заглавие за годината. Забавната история за куклата-каубой Уди (озвучен от Том Ханкс) и другите играчки на едно дете има страхотен успех. Това е и първият пълнометражен анимационен филм, който е удостоен с „Оскар“ за специални постижения. Музиката е създадена от Ранди Нюман, а една от най-известните мелодии - песента „Имаш приятел“ (You’ve Got a Friend in Me) ще бъде изпълнена на концерта на 28 февруари от Поли Генова. Ранди Нюман е известен композитор, певец, пианист и автор на музика за киното. Той започва да пише за киното през 1980 г. Известни са неговите партитури за лентите „Авалон“, „Рагтайм“, „Талантът“, „Пробуждане“, „Плезънтвил“. Освен „Играта на играчките“ той създава също музиката на няколко други хита на Pixar - “Животът на буболечките“, „Колите“, „Таласъми ООД“. За песента „If I Didn’t Have You“ от последния филм Ранди Нюман печели своя първи „Оскар“.


Друг основен композитор за филмите на Pixar е Майкъл Джакино. Той е автор на четири от най-успешните и запомнящи се партитури за Pixar - „Рататуй“, „Колите“ 2, „Феноменалните“ и „В небето“, за която печели награда „Оскар“. Джакино е един от най-търсените композитори на Холивуд в момента. Сред последните му реализации са музиката за хитовете „Мисията невъзможна: Режим Фантом“, „Зората на планетата на маймуните“, „Утреландия“, „Джурасик свят“ и последния филм на Pixar „Отвътре навън“.


„Търсенето на Немо“ от 2003 г. е първият филм на Pixar, който печели новосъздадената награда „Оскар“ за най-добър анимационен филм. Музиката за него е от Томас Нюман - братовчед на Ранди Нюман, който също има впечатляваща кариера като филмов композитор („Изкуплението Шоушенк“, „Малки жени“, „Американски прелести“). Томас пише също партитурата за филма „Уол-И“ на Pixar.
За филма „Храбро сърце“ продуцентите от Pixar възлагат музиката на шотландския композитор Патрик Дойл, номиниран за „Оскар“ за музиката му към филма „Разум и чувства“ и известен с работата си в шекспировите филми на Кенет Брана. Сюжетът на „Храбро сърце“ ни пренася в Шотландия през 10 век и разказва за непокорната принцеса Мерида, която отказва да се омъжи по волята на родителите си. Също като героинята, музиката на Дойл носи свой неповторим и самобитен характер. Дойл създава великолепна колоритна музикална картина, за която използва фолклорни инструменти - келтска цигулка, арфа, флейта и гайда. В концерта на 28 февруари обаче, тези партии ще бъдат изпълнени от българските народни инструменти кавал и джура гайда, които ще внесат специфичен български характер в изпълнението. Затова към Оркестъра на Класик ФМ радио ще се присъединят двама музиканти от Ансамбъла за народни песни и танци „Филип Кутев“ - Любомир Желев (кавал) и Костадин Атанасов (гайда).


Билетите за концерта „Pixar in Concert“ на 28 февруари са на цени от 20 до 60 лв. и се продават на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“, в билетния център на НДК и online на www.ticketsbg.com. Билетите за деца до 6-годишна възраст, които няма да ползват самостоятелно място, са на цена от 2 лв.

 

 

Добавете коментар

Защитен код


Обнови