Международния конкурс Елена Николай събира оперни надежди от 6 държави в Панагюрище.

Оперни певци на възраст межуд 23 и 33 години от България, Италия, Швейцария, Испания, Македония и Сърбия ще се състезават за Голямата награда „Елена Николай” между 30 октомври и 1 ноември в голямата зала на Театър Дом-паметник, Панагюрище.

Провежданият за втора поредна година международен конкурс за млади оперни певци „Елена Николай” се организира от Община Панагюрище под почетния патронаж на вице президента на Република България г-жа Маргарита Попова.
Тази година журито отново ще бъде в изключителен състав. Председател отново ще бъде оперната прима Христина Ангелакова а по нейна покана в Панагюрище ще пристигнат Дарина Такова, Радмила Бакочевич (Сърбия), Джорджо Мериги (Италия), както и директорът на Операта в Болоня Франческо Ернани – една от най-авторитетните и влиятелни фигури в оперния свят (дългогодишен директор на Арена ди Верона, Миланската Скала и Римската опера, финансист, мениджър и преподавател).

По регламент Международният конкурс ще се проведе в два тура по видове гласове и по реда на предварително изтеглен жребий, който ще бъде изтеглен на 30 октомври от 10:00 часа. Всички творби се изпълняват на оригиналния език и в съпровод на пиано. Първи тур ще се проведе без публика. В него певците ще изпълняват една ария с кабалета (по избор) и задължително ария от опера на В. А. Моцарт, Хендел, Глук, Хайдн и композитори от същата епоха.
Във втори тур кандидатите ще изпълняват една ария от опери на Винченцо Белини, Гаетано Доницети, Джузепе Верди, Франческо Чилеа, Умберто Джордано, Жорж Бизе, Жул Масне, Джакомо Пучини, Руджеро Леонкавало, Пиетро Маскани, и други композитори – представители на романтизма и веризма, ария от съвременен композитор и ария или песен от български композитор.

За втори тур както и за галаконцерта на лауреатите – входът ще е свободен. Гала концертът на лауреатите ще се състои на 1 ноември от 18.30 часа в голямата зала на Театър Дом-паметник, Панагюрище със специалното участие на оркестъра на Държавна опера Пловдив под диригентството на Лучано Ди Мартино.

Организаторът на конкурса - Община Панагюрище, е предвидил първа, втора и трета награди – за мъже и за жени както и три специални награди:
голямата награда „Елена Николай”, награда за млад изпълнител и награда на публиката за изпълнение на ария или песен от български композитор.

 

Международния конкурс "Елена Николай" през 2013 година.

Добавете коментар

Защитен код


Обнови