Международен музикален фестивал „Моцартови празници“ – Правец 2018

Международният музикален фестивал „Моцартови празници” ще се проведе за четиринадесети път от 12 до 15 юли 2018 година в Правец.

Организаторите посвещават тазгодишното издание на фестивала на великата българска оперна певица Христина Ангелакова – дългогодишен артистичен директор и незабравим сърцат вдъхновител на „Моцартовите празници“, с която оперна България се прости неотдавна. По нейна идея и тази година ще бъдат представени уникални музикално-сценични постановки, иновативни жанрово разнообразни продукции, показващи българските постижения на различните видове изкуства в оригинална симбиоза с класическата музика.
Опера и балет с кукли, нетрадиционно представяне на класиката – запазена марка на фестивала, програми за деца и възрастни, музика, танц и поезия с участието на утвърдени имена от световните музикални сцени, театралния афиш, млади таланти и още много приятни преживявания за многобройните почитатели на фестивала предстоят в моцартовите дни през месец юли в Правец. Новият оперен герой – МАРИОНЕТКАТА е изборът на организаторите за символ-емблема на четиринадесетото издание на фестивала.
Основен участник тази година е съставът на Държавна опера-Стара Загора, придружен от Държавен куклен театър-Стара Загора и Академичен цирк „Балкански“. За първи път в България гостува Марионетната опера на Линдау, Германия.
Зрителите-гости на фестивала ще проследят събитията на сцената на езерото пред хотел Риу Правец Ризорт, в балната зала „Тера” на хотела, в залата на читалище „Заря 1895”, на площада пред Община Правец. Фестивалът се организира от сдружение „Моцартови празници-Правец`04“ под патронажа на Министъра на културата на Република България г-н Боил Банов, с подкрепата на Община Правец. Генерален спонсор Тера тур сървиз.
Във всяко издание на фестивала, организаторите неизменно подчиняват събитията от фестивалната програма на своя патрон В. А. Моцарт, като по традиция включват и забележителни годишнини, които световната общественост отбелязва през 2018 година - 160 години от рождението на Джакомо Пучини, 200 години от рождението на Шарл Гуно, както и 100 години от рождението на Ленард Бърнстейн и 120 години от рождението на Джордж Гершуин.
ММФ „Моцартови празници” в Правец ще бъде официално открит на 12 юли, от 20.00 часа със спектакъла на операта „Вълшебната флейта“– постановка на Марионетната опера на Линдау, Германия.

Прослушване за детския филхармоничен хор на Софийска филхармония

Софийска филхамония създава детски филхармоничен хор и по този повод набира кандидати за прослушване на възраст между 6 и 19 години.

 

Целта на хора е да даде възможност на млади таланти  да се развиват под ръковдството на най-добрите хорови диригенти и да развиват своите музикални способности и хоровото изкуство в България.

 

Изискванията към кандидатите са следните:

1. Да подготвят и изпълнят две песни по свой избор;

2. Желание да пеят и да развиват своитe музикални умения.

 

Прослушването ще се проведе на 13-14 май (събота/неделя) в Зала България от 10:30 – 19:30 часа.  

 

Записването за прослушване става чрез попълване на формуляр от сайта на Софийска филхармония или лично на адрес: 

Софийска филхармония Ул. “Г. Бенковски” №1  

 

Краен срок за записване: 5 май, 2017.

 

 

Авангардната цигуларка и солистка Ива Битова с първи концерт у нас

Радио фестивалът Alarma Punk Jazz на програма „Христо Ботев“ на Българското национално радио и Чешкия център организират удивително събитие в Първо студио на БНР следващия четвъртък -  26 май 2016 г. от 21.00 ч. Това е концерт на чехкинята Ива Битова и със специалното участие на Биляна Вучкова.


Ива Битова е навярно най-добре познатото в световен мащаб име на съвременната чешка авангардна сцена. Тя е това, което е Баланеску за Румъния, Михай Дреш за Унгария, Борис Ковач за Сръбия, или Теодосий Спасов за България.


Битова е родена в Брунтал (Мораво-Силезия)  в музикантско семейство - дъщеря е на ромския унгарски китарист, контрабасист и тромпетист Калман (Коломан) Бито и на певицата Людмила Битова, от които наследява таланта си и на инструменталист, и на вокалист . Едно от най-характерните и магнетични неща в музиката на Битова е органичното единство на пеенето и цигулката, които сякаш са продължение едно на друго.  Има солидното академично образование, актьорската кариера в голямото кино (от "Розови сънища" на Душан Ханак – 1977 г., до наши дни – номинирания за чуждоезичен „Оскар“ за 2004 г. "Желари" на Ондржей Троян  - 2003 г., "Трима братя" на Ян Сверак - 2014 г., и др.).  Концертира по целия свят от Ню Йорк до Япония. Има съвместни проекти с други световни величини от джаза и съвременната авангардна музика – Боби МакФерин, Фред Фрит, Том Кора, Бил Фризел, Марк Рибо, Крис Кътлър, Катерина Борнефелд от The Ex, Джордж Мраз, Лешек Можджер, Михай Дреш.  Записва за световни издателски компании като Nonesuch и ECM, като и на съвременната чешка сцена - заедно с Павел Файт, с Доротея Келерова (дуетите на Барток), с Владимир Вацлавек, с Škampa Quartet (Моравската фолклорна поезия в песни на Яначек), с прогресив-рок групата Dunaj, с Пражката филхармония.


Концертът ще е исторически, тъй като е първи за Ива Битова в България. На финала на соловите си концерти за цигулка и глас Ива Битова често кани друг музикант за финален сешън. На 26 май това ще е нашата огромна гордост в съвременната импровизирана музика – цигуларката Биляна Вучкова. Вучкова живее в Берлин, от където ще долети в София специално за концерта. Там тя участва в уникални колаборации с германски и световни музиканти като Аксел Дьорнер, Матиас Бауер, Крис Ейбрахамс от The Necks, Жак Демиер, Михаел Тике… Актуалният й албум 77 Kids е в трио с Ернесто Родригес и Миша Рабуске и е издаден от португалския лейбъл Creative Sources. През лятото ще излезе неин солов албум за цигулка и глас, защото през последните години и гласът заема все по-важно място в instant-композициите й.
Билети могат да бъдат закупени от мрежата и на касите на Eventim.  В сряда преди големия концерт, Чешкият център ще  представи удивителния филм с участието на Ива Битова „Тайни“ – на 25 май от 18.00 ч. Входът е свободен, а на прожекцията един от зрителите ще спечели двоен билет за концерта в Първо студио на 26 май. Наградите се осигуряват от фестивала „Аларма пънк джаз“.

 

"Балканска треска" с Теодосий Спасов и симфоничния оркестър на БНР

На 11 май 2016 от 20:00 часа ще се проведе грандиозния концерт „Балканска треска“ на световноизвестния с нестандартните си музикални предпочитания диригент Кристиян Ярви.  Той ще събере на сцената в Зала 1 в НДК виртуозния кавалджия Теодосий Спасов, китаристите Влатко Стефановски, Мирослав Тадич и музиканти от Симфоничния оркестър БНР.

 

Единственият по рода си музикален проект на Ярви ще открие тазгодишното издание на “Салон на изкуствата”. За първи път у нас публиката в ще чуе на живо невероятно съчетание от различни стилове музика, изпълнена от под негово диригентството. Световнопризнат като един от най-иновативните диригенти на ХХI век, с над 60 издадени албума, Ярви непрекъснато обогатява своята програма, изпълнявайки често в един концерт, както класическа музика, така и рок и джаз парчета.

След концерт с Горан Брегович, Кристиян Ярви открива колко емоционална е балканската музика. С помощта на майсторите Теодосий Спасов, Влатко Стефановски и Мирослав Тадич създават този музикален проект. Той съчетава в себе си духа на балканските ритми, влиянието на циганската музика и клезмер, на джаза и хип-хопа в съпровод на симфоничен оркестър. Събитието е с особена стойност и заради това, че иноваторът-диригент, покорил най-големите световни сцени, за първи път се изправя пред българска публика.

Билети на цени от 15 лв., 20, 25, 30, 35 и 40 лв. (10 лв. за ученици, студенти и пенсионери) вече са в продажба на касите на Билетен център - НДК. Не пропускайте уникалната възможност да преживеете тази необикновена адаптация на различни музикални стилове във формат, който едва ли до този момент сте чували някога - една незабравима “Балканска треска”.